Gaasivalu võib tekkida pärast rohket toore toidu, näiteks õunte või hapukapsa, söömist. See algab vaikselt, tugevnedes tasapisi, seejärel hakkab vaibuma.

Sellise valu puhul piisab, kui sisse võtta no-spa tablett, aktiivsütt või espumisani kapsel ja heita natukeseks pikali.

Soolesulgus – tugev valu

Soolesulgus tabab tavaliselt vanemaid inimesi. Kogu kõht valutab, tekib tugev iiveldus. Valu võib muutuda väga tugevaks ja haige oksendab pidevalt. Siis tuleb kohe kutsuda kiirabi.

Emakaväline rasedus

Emakavälise raseduse korral võib alakõhtu lüüa pussilöögi sarnane valu. Naise nägu kahvatub, ta higistab. Haige tuleb viivitamatult viia haiglasse, muidu on lootusetult hilja.

Kinnikiiluv ehk pitsuv song

Song on kõhukelme väljasopistumine kõhunaha alla, sageli on selles kotis ka sooleling. Sel puhul näeme naba, kubeme, operatsiooniarmi või reie ülaosa ümbruses ettevõlvunud piirkonda.

Kui song suureneb, võib kotis olev sool hakata valutama. Valu on mõnikord tugev, lisandub iiveldus ja oksendamine.

Songaoperatsioon on suhteliselt kerge ning esialgu pole sellega kiiret. Kui aga song kiilub kinni ehk pitsub, läheb asi tõsiseks – ruttu tuleb opereerida.

Ussripikupõletik ehk apenditsiit

Rahvas nimetab seda ka pimesoolepõletikuks. Esineb pidev näriv valu paremal pool kõhus, lastel sageli naba piirkonnas. Tuleb minna perearsti juurde või pöörduda lähima haigla erakorralise meditsiini osakonda. Seal saab teha vereproovi. Kui see näitab, et veres on liiga palju valgevereliblesid, ei tohi operatsiooniga viivitada.

Neeru- ja sapikivid

Kiirabi on vaja kutsuda ka siis, kui lõikav valu lööb järsku selga. See kiirgab kõhtu, vahel kubemesse, ajades sageli valulikult urineerima. Seda võivad põhjustada neerukivid. Valu võib olla nii suur, et haige muutub kahvatuks, higistab, rabeleb paremale-vasakule, oksendab.

Sapikivide korral paikneb valukolle parema roidekaare all, vahel ebamääraselt paremas kõhupooles. Valu kiirgab kas üla- või alakõhtu. Mõnikord haige oksendab.

Kirurg otsustab, kas ja millal kivi välja opereerida. Tänapäeval purustatakse see laseriga või tehakse kõhuõõnde mõned väikesed avaused.

Sapipõiepõletikul mitu põhjust

Sapipõiepõletikku põhjustavad sapikivid, lambliad jm tegurid. Haigus väljendub tuimade või survetunde taoliste valudena parema roidekaare all. Valud võivad olla püsivad, esineda hoogudena või ägeneda periooditi – toidurežiimi rikkumise, negatiivsete emotsioonide, raskuste tõstmise vm sellise järel.

Sageli kiirgavad valud abaluu piirkonda, paremasse õlga, nimmepiirkonda või isegi rindkere vasakusse poolde.

Pärast valuhoogu võib tekkida naha kollasus, kui sapikivi on ummistanud sapitee. Sageli kaebavad haiged mõru maitset suus, rasvase toidu talumatust, väsimust.

Naiste suguelundite põletikud

Needki panevad kõhu valutama, sageli kaasneb väike palavik. Tuleb pöörduda naistearsti poole.

Kõhunäärmepõletik

Kõht valutab tugevalt, tekib iiveldus, haige oksendab. Sel puhul on vaja pöörduda perearsti poole või erakorralise meditsiini osakonda.