Millised on õiged ravimid?

Jõuame ravimite juurde. Ka siin on probleemide ja küsimuste ring lai. Kindlasti on ebakorrapärase ravi või ravi katkestamise üks põhjus arstimite hind. Samas tundub mulle, et hinnaprobleemi on ehk siiski üle tähtsustatud. Soodustused, mis kehtivad vererõhuhaigetele retseptiravimite osas, on suured ning võimaldavad arstil ka mitut rohtu vajavatele patsientidele leida sobivad ja taskukohased kombinatsioonid. Pealegi on Eesti ravimiturule tulnud jõudsalt juurde geneeriliste preparaatide vahendajaid, kelle pakutav valik on hinnatundlikumale patsiendile kindlasti väga
oodatud ja vajalik.

Igapäevatöös teeb aga rõõmu asjaolu, et lapsed ja lapselapsed on hakanud järjest rohkem vanemate ja vanaisade-vanaemade ravimite eest muretsema. Vastuvõtul retsepte kirjutades uurin ikka, kas selle või teise rohu jaoks raha jätkub. Paljud memmed-taadid ütlevad, et neile toob jõuluvana muude heade asjade hulgas ka poole aasta ravimid. Ärge unustage, et jõulud ei olegi enam väga kaugel!

Leidsin andmed ühest 2006. a tehtud uuringust, kus jälgiti 200 hüpertensiooniga patsienti. Uuringus oli mehi natuke rohkem kui naisi ning aasta möödudes oli hea ravisoostumusega rühmas järel vaid 57% patsientidest. Mõtlemapanev on ka järgnev - põhjused, miks raviskeemi "rikuti":

- 57% unustas ravimit võtta,
- 13% katkestas ravi teadlikult,
- 12% katkestas rohtude kõrvaltoimete pärast,
- 10% katkestas tablettide suure arvu tõttu,
- 5% tõi ravi katkestamise põhjuseks arstilt saadud ebapiisava informatsiooni,
- ainult 3% katkestas ravi rahapuudusel.

Küll on rahapuudus ja ravimite kõrge hind suurem mure patsientidele, kellel on lisaks hüpertensioonile rida kaasuvaid haigusi ning seega väljaminekud rohtudele ka oluliselt suuremad. Siit jõuame järgmise probleemini - ravimite koos- ja kõrvaltoimete valdkond.

Lihtsam on vererõhu kontroll saavutada patsiendil, kes saab hakkama ühe ravimiga päevas ning eriti hea, kui seda rohtu peab võtma vaid kord päevas. Pikatoimeliste preparaatide kasutamine, mille toime kestab 24 tundi, on näidanud olulist ravisoostumuse paranemist. Samas on enamik hüpertoonikuid arsti juurde jõudes ja ravi alustades juba selliste organkahjustustega, et ühest arstimist jääb vererõhu üle kontrolli saavutamiseks väheks. Nüüd sõltub arsti teadmistest-kogemustest leidmaks sobivate ravimite kombinatsioon. Ravi eesmärk on sellistel juhtudel lisaks vererõhu langetamisele kaasuvate haiguste mõjutamine ning kõrvaltoimete ja kahjulike koostoimete vältimine.

Näiteks kasutades vererõhu langetamiseks beetablokaatorite klassi kuuluvat ravimit, mõjutame me ka südame löögisagedust, vähendame rütmihäirete esinemist, hoiame ära stenokardia ehk rinnaangiini teket ning lükkame kaugemale südamepuudulikkuse kujunemist. Levinud on võte panna kaks erinevat arstimit ühe tableti sisse. Kombinatsioonravimitega õnnestub meil saada parem efekt vererõhu langetamisel ning samas väheneb kõrvaltoimete hulk, sest ravimite doosid on väiksemad.

Leidke optimaalne ravimikombinatsioon

Väga oluline on optimaalse ravimikombinatsiooni leidmisel arsti ja patsiendi koostöö. Usaldage oma tohtrit, sest tema eesmärk on leida teile hea ja efektiivne raviskeem, mis "töötaks" ilma kõrvaltoimeteta. Ärge kiirustage lugema rohukarbis olevalt lehelt vastunäidustuste ja kõrvaltoimete kohta. Olulisimast on arst teid juba informeerinud ning iga arstimiga kaasaskäivast pikast kõrvaltoimete nimekirjast esineb enamikul ravimite kasutajatest neid väga harva, veelgi harvematel juhtudel aga nii raskel kujul, et see sunniks ravi katkestama.

Jälgige uut rohtu kasutama hakates ennast pisut kriitilisemalt. Kas mul ikka valutab pea sellest uuest rohust? Tegelikult valutas pea eelmisel ja üle-eelmisel nädalal ning palju hullemini. Äkki on peavalu põhjuseks hoopis kõrge vererõhk ning süüdi ei olegi uus ravim? Muidugi tuleb tõsistest enesetunde muutustest raviarsti kohe teavitada ja mitte lihtsalt järgmise visiidini (see võib olla planeeritud alles paari kuu pärast) ilma vererõhku langetava ravimita olla.

Ravisoostumuse temaatika on lai ja keeruline. Ravimid on tänapäeval ka keerulise ehitusega, igaüks isesugune. Olulised erinevused on kirjas iga ravimi karbi sees patsiendi infolehel. Mõnda tabletti tohib poolitada, mõnda mitte, mõnda neist ei tohi närida ega purustada, mõnda võib. Seetõttu ongi vaja võtta ravimit täpselt nii, nagu teie arst just teile soovitas.

Ärge unustage, et vererõhuhaigus kulgeb pikki aastaid sümptomiteta ja teie enesetunde muutusteta. Vererõhktõve ravi tuleb alustada kohe, kui arst on teile sellise diagnoosi pannud, kuigi tulemust näete aastate pärast. Ei saa tõmmata võrdusmärki igapäevase rohu võtmise ja haiguse vahele. Usaldage oma tohtrit, leidke koos teile sobiv ja vajalik ravimi võtmise skeem ning täitke tema antud nõuandeid elustiili muutmise ja dieedi osas. Käige regulaarselt arsti vastuvõttudel ning teie panus enda hea tervise säilitamisse on väga suur.

Dr Tiia Jasjukevitš, Ida-Tallinna Keskhaigla sisearst

Targu talita