Peagi tekkis purki lahjendatud kalja värvi hapukas vedelik ehk seenekali. Kurnatud vedelik valati väiksematesse pudelitesse ümber ja “elukas” sai magustatud tee näol uue toidu. Vahel anti jooki ka lastele juua, eriti siis, kui kurk valutas või kõht oli korrast ära.

Poest või apteegist seda seent tänapäeval osta ei saa, küll on teda “kasvamas” mõnes kodus, kuigi harva.

Teeseen on mikroobiderühm, kes suhkruga magustatud jahedas tees kasvades toodavad teevette rohkesti erinevaid vitamiine ja bioaktiivseid aineid. Väliselt kujutab see sümbioosne kogum valkjashalli sültjat terviklikku organismi. Tema teaduslik nimetus on Medusomyces gisevii Lindau. Inglise keeles on levinud nimetus kombucha.

Teaduslikult asuti seent uurima 1913. aastal.

Tee- ehk meduusseene päritolumaa pole täpselt teada. Enamik allikaid peab siiski teeseene aretajaks Hiinat, Koread ja Jaapanit. Euroopasse jõudis seen Mandžuuriast Venemaa vahendusel.

Teeseen on peamiselt pärmseente (Candida mycoderma) ja äädikhappebakterite (Acetobacter xylinum) vastastikku kasulik kooselu ehk sümbioos, vahel lisandub ka Bacterium gluconium.

Seenetee on hapu maitsega (mida kauem seisnud, seda hapum), sisaldades ka 0,2–0,5% alkoholi. Seenevees on äädik-, glükoon-, sidrun-, oblik-, piim-, püroviinamari- ja süsihapet, park- ning värvaineid, antibiootikume.

Toiteväärtus ja raviomadused

Kõige tugevama baktereid hävitava toimega on nädalavanune seenevesi. Vitamiinidest sisaldab seenetee B1-, B2-, PP- ja C-vitamiini (ainult 0,3 mg joogi kohta). Seeneveel on lahtistav ja uriinieritust soodustav toime. Seda kasutatakse ka suu loputamiseks limaskesta- ja igemepõletiku ning angiini korral.

Kasutajad on kiitnud seenevett veel kui reuma leevendajat ja veresoonte lupjumise vähendajat. Seenejook aitab ravida ka mao ja soolte põletikulisi protsesse. Seda kasutatakse kõrge vererõhu, hemorroidide, neerukivide, ülemäärase kolesteroolisisalduse ja kõrgenenud veresuhkru vähendamiseks.

Teeseene jooki on kasutatud podagra, stenokardia, sapipõiehaiguste, dia­beedi, artriidi ja reuma ravis. Ka tõstab seenejook organismi üldist toonust, vähendab väsimust, leevendab peavalu ja peapööritust. Teeseenevedelikuga niisutatud marlilappe ja tampoone on edukalt kasutatud mädaste haavade ja haavandite ravimiseks. Kui beebit ootav ema joob seenevett, sünnib tal hea söögiisuga laps, imetavatel emadel aga jätkub sel juhul rinnapiima.

Kahjuks levisid aastaid tagasi kuulujutud teeseene vähki tekitavast toimest. See oligi ehk üks peamisi seene kadumise põhjusi. Kuuldustel ei olnud aga mingit alust. Viimase aja uuringud tõestavad pigem vastupidist ja seega kasutatakse seenejooki ka vähihaigete organismi tugevdajana. Samuti luuüdi taastamist soodustava vahendina.

NB! Seenevesi on vastunäidustatud ainult madala vereõhu ja mao ülihappesuse korral.

Igale oma

- Ainevahetuse korrastamiseks juua seenevett 2–3 klaasi päevas. Teeseenejooki soovitatakse juua tühja kõhuga 15 minutit enne sööki, pärast lõunat ja õhtul enne magama minekut.

- Suu limaskesta haavandilise põletiku korral on hea suud loputada 8 päeva vanuse teeseenejoogiga 5–6 korda päevas, samuti juua seda 2–4 klaasi.

- Angiini ravimiseks tarvitada 8 päeva vanust jooki, millega loputada kurku kuni 10 korda päevas.

- Väikeste haavade, kriimustuste ja hõõrdumiste korral asetada haigetele kohtadele teeseenejoogi kompress. Haavad paranevad pea ööpäevaga. Seenemassi ennast võib põletuse korral panna haavade peale.

- Juuste tugevdamiseks ja kõõma eemaldamiseks tupsutada 6–8 nädalat iga päev peanahka seeneveega.

- Teeseene kange vedelik hävitab ära ka küüne- ja jalaseene.

Teeseene kasvatamine

Teeseent paljundatakse vana koloonia tükkidest. Kõige sobivam on teda kasvatada 3–5-liitristes klaaspurkides. Prantsusmaal, kus teda kasutatakse loodusliku veiniäädika tootmiseks, võivad seenekolooniad omandada suurtes vaatides pea 100 kg raskuse.

Kodus kasvatamisel kasutatakse söötmeks keedetud veest valmistatud magustatud teed. See sisaldab seenele toiduks vajalikku suhkrut ja parkaineid. Vabalt võib kasutada ka magustatud viljakohvi või lahjemat oakohvi.

Ühe liitri keeva vee kohta võtta umbes 100–120 g suhkrut, soovitatavalt looduslikku pruuni suhkrut, ja 2 g musta või hiina rohelist teed. Seen asetada kurnatud ja jahutatud tee sisse. Hea tava on seenele pärast söötmist ka veidi suhkrut peale riputada.

Seen elab tee sees, lamedam heledam pool üleval ja vanem narmendav tumedam pool allpool.

Seent tuleb kasvatada toasoojas (umbes 25 °C) ja pimedas. Otsene päikesevalgus pidurdab seene kasvu. Samuti vajab ta hapniku juurdepääsu. Tolmu kaitseks tuleb purk katta õhukese marli või riidega. Kui nõusse on tekkinud pruunikat setet, siis järgmisel täitmisel võiks purgi ja ka seene sooja keedetud veega üle loputada.

Seen kasvatab uusi kihte. Ülemised kihid on nooremad. Seene paras paksus on näpu paksus. Kahe purgiga opereerides on pidev jook laual.

Teejoogi maitsestamise võimalustest

10 liitri allika- või keedetud jahutatud kraanivee kohta võtta 700 grammi kuni 1 kilo suhkrut, pool teelusikat meresoola ja teeseen. Osa suhkrust võib asendada meega, kuigi mõned autorid püüavad väita, et mesi pärsib seene kasvu. Küll aga võiks meega magustada seenevett selle joomisel. Meresoolal on homöopaatiline mõju ravimina, maitse- ja säilitusainena. Puhtasse nõusse valatud joogi käimisaeg on 2–6 nädalat, olenevalt soovitud hapususest.

Järgnevalt mõned soomlannast ravitseja Hilkka Partaneni soovitatud teeseene tervislikest maitsvatest variantidest (10 liitri seenevee kohta).

- Lisada 1–2 liitrit kuivatatud ürti (melissi, köömneid, leeskputke, piparmünti, sellerit, tilli, basiilikut või mõnda muud suupärast maitsetaime).

- Lisada 1–2 liitrit marju (vaarikaid, maasikaid, musti sõstraid, eriti hea on vaarika-mustasõstra lisand üheskoos).

- Lisada 1–2 kilo kuivatatud purustatud puuvilju (õunu, aprikoose, rosinaid).

- Lisada 1–3 liitrit peeneks hakitud männi või kadaka aastakasvusid (heledad oksatipud, mis peatselt ilmuvad).

- Lisada puruks tambitud mustikaid või musti sõstraid, see hoiab mälu selgena ja toimib loodusliku insuliinina.

- Väsimuse, uimasuse ja kõrge vererõhu vastu võiks valmistada seenejoogi, millele lisada küüslauku ja rohkesti sidrunit, suhkru asemel kasutada mett. Niisugune jook on ka antiseptilise ehk põletikku parandava toimega.

- Teeseenejooki võib maitsestada kõigi kaupluses müügil olevate looduslikke taimi sisaldavate teepakkidega. Näiteks võtta 10 liitri keedetud vee kohta 5 kotikest mustasõstra- ja 5 vaarikateed ning 0,5 kilo mett, 0,5 suhkrut, ½ teelusikat meresoola, teeseen. Kotikesi lasta umbes tund aega keenud kuumas vees haududa. Jahutada. Lahustada tees suhkur, mesi ja sool, viimasena lisada jahtunud joogile teeseen.

Seenejooki võib säilitada toasoojas või jahedas ruumis hariliku kaanega suletud nõus. Suurema koguse korral võib joogi villida väiksematesse klaaspudelitesse, mis sulgeda õhukindlalt. Korgid võib katta postilaki või vahaga. Jook on riknenud ega kõlba juua vaid siis, kui pinnale tekib rohekas hallitus.