Enamasti saavad konarlikul ja jäätunud teel kukkudes viga liigesed, põrutustest on ohtlikemad peapõrutused. „Kõige sagedamini nikastatakse ehk väänatakse jalga hüppeliigesest ja kätt randmest. Nikastuse puhul on liiges ülemääraselt liikunud, kuid tõsist ravi pole sel puhul vaja, trauma möödub mõne päevaga ka ravita,” ütleb Pärnu haigla ortopeed Aldin Talving. Kui nikastuse korral liigesesidemed ja liigesekihn osaliselt rebenevad, võivad verevalumid tekkida liigeseõõnde või liigest ümbritsevatesse kudedesse. „Siis läheb liiges tursesse ja hea on paar päeva või isegi kolm haigele liigesele rahu anda. Pange peale külma ja määrige jahutava geeliga. Hüppeliigese võib siduda ka elastse sidemega, aga mitte liiga kõvasti – muidu on liigese verevarustus häiritud,” soovitab ortopeed.

Nihestus on nikastustest palju tõsisem vigastus. Nihestus tekib siis, kui mingi tegevuse või õnnetusjuhtumi tagajärjel kahjustuvad liigese ümber olev kapsel ja sidemed nii ulatuslikult, et liigesepinnad teineteise suhtes nihkuvad. Kui liigesepinnad on teineteisega veel kuidagi kohakuti, on tegu osalise nihestusega. Täieliku nihestuse puhul on liigesepinnad täielikult liigesepesast välja nihkunud. Sellisel juhul on jäseme kuju muutunud ebaloomulikuks ja tugev valu ei lase teha ainsatki liigutust. Puusa- või põlveliigese nihestuse puhul on valu nii tugev, et haige kattub külma higiga. Sagedamini esineb õla-, küünar-, lõua-, pöidla- või puusaliigese nihestust.

„Ise ei saa nihestuse puhul midagi teha. Ainus tark tegu on kiiresti erakorralise meditsiini osakonda pöörduda, kus arst liigese paika paneb,” ütleb Talving.

„Kindlasti tuleb tagada nihestunud liigesele rahu, pange peale külma ja minge 24 tunni jooksul arsti juurde, sest eriti hüppeliigese puhul võib tekkida väga tugev turse, mis takistab liigese paikapanemist,” lisab Talving. Iga hüppeliigese sidemete vigastus ei vaja röntgen­uuringut. Röntgeni tegemine on vajalik siis, kui esineb välimise või sisemise alaosa valulikkus või vigastatu ei saa järjest nelja sammu astuda. Kui nihestust korralikult ei ravita, tekib harjumuslik luksatsioon – liiges hakkab välja käima.

Parim ravim on rahu

Palju räägitakse peapõrutusest, kuid põrutada võib saada ka rindkere. „Sellisel juhul võib valu kesta kolm-neli nädalat, kuigi roided ei pruugi olla murdunud.” Talvingu sõnul tasub roidemurru välistamiseks ikkagi arsti juurde minna. Rindkerepõrutuse puhul pole vaja sidet panna, sest muidu ei saa kopsud piisavalt õhku.

Palju räägitakse peapõrutusest, kuid põrutada võib saada ka rindkere. Parim ravim on ikkagi rahu.

„Mitte mingil juhul ei tohi panna sinepiplaastreid ega määrida ülakeha nn hobusesalviga, sest need on ärritava toimega. Parim ravim on rahu, külma kompressi rindkerepõrutuse puhul panna ei tohi,” soovitab tohter.
Nihestunud liiges vajab rahu ja külma

Traumatoloogid soovitavad igasuguste kinniste traumade (venitused, lihaserebendid jms) puhul järgida kolme reeglit:

1. pane haiget saanud kohale jääd või külma vett;

2. tõsta haiget saanud koht kõrgemale, et verd juurde ei valguks – see suurendab verevalumit veelgi;

3. tee haiget saanud kohale kompressioon ehk rõhkside – see takistab verevalumi suurenemist.