Epikondüliiti kutsutakse sageli ka golfimängija või tennisisti küünarliigeseks, sest just nende aladega tegelejatel esineb seda sagedamini. Samamoodi kannatavad nimetatud vaevuse all sellise töö tegijad, kes oma igapäevatöös sooritavad labakäega ühetaolisi liigutusi, hoides liigest pidevalt pinge all. Sedalaadi tööd on näiteks ehitajatel, liinitöölistel, juurdelõikajatel, muusikutel, massööridel jne.

Epikondüliiti tuleb ravima hakata kohe, lõpetada valu põhjustav tegevus ja andes liigesele puhkust. Samuti alustage valuvaigistava raviga. Selleks sobivad hästi elektri- ja soojaravi ning spetsiaalsed venitusharjutused.

Neil inimestel, kes tunnevad tööd tehes sageli käte tuimust või ebameeldivaid surinaid, võib olla tegu karpaalkanali ehk randmekanali sündroomiga. Seda põhjustab käe perifeerse närvi (mediaannärvi) pitsumine. Selle tagajärjel võib tekkida kõõluste turse ja paksenemine, mis omakorda põhjustab närvi pitsumise. Sellise seisundi tekitajaks võivad olla ka traumad, rasedus, rasvumine, diabeet, kilpnäärmehaigused jne.

Sellegi haiguse puhul tuleb ennekõike anda käele puhkust. Leevendust toovad spetsiaalsed randmeliigese toed, mida võiks kanda nii päeval kui öösel. Teinekord aitavad hormoonsüstid ja taastusravi, kuid kui häda on suurem, tuleb abi otsida ortopeedilt või neurokirurgilt.

Tänapäeval on füüsilise jõu kasutamine töö juures vähenenud, kuid asemele on tulnud staatiline ja psühhosotsiaalne koormus. Haigust pole lihtne kindlaks teha, sest vaevused ei ole väga selgelt piiritletud. Need võivad haarata kogu käe või paikneda ühes piirkonnas ja avalduda hajusa valuna. Istuva tööga seonduvate käevalude ühine nimetus on hiirekäsi.

Hea ravi eelduseks on vale tööasendi tuvastamine. Sealhulgas võib ranne olla vales asendis, küünarnukid vale nurga all või kogu keha väärasendis. Kui parandada tingimusi töökohal – soetada sobiv mööbel ning kasutada ergonoomilist hiirt ja hiirepatja −, aitab see vaevusi oluliselt vähendada.

Käele vähem koormust

Kui töökohal on asjad paranenud, tuleb üle vaadata ka muud käele ülekoormust tekitavad tegevused. Ka kodus peaks vähendama toiminguid, mis sunnivad randmele peale ühetaolisi liigutusi, nt koorimine, lõikamine, triikimine jne.

Sageli möödub ülekoormussündroomist põhjustatud valu iseenesest, kui koormav tegevus on lõpetatud. Kui aga valu pole paari nädala jooksul möödunud ega lase ka öösel magada, tuleb arsti juurde minna.