See, mis on iseenesestmõistetav teiste jaoks, ei ole seda autistlikele inimestele, ja vastupidi. Peame ka arvestama, et autismispektri häiretega inimesed on, nagu me kõik, väga erinevad.

Nad soovivad, teistega sarnaselt, üle kõige, et neid ei keelataks olemast nemad ise. Saame neid lapsi ja täiskasvanuid aidata ja toetada, kui oleme mõistvad ja sallivad,“ ütles võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper.

„Autistlikel inimestel on ühiskonnale palju pakkuda. Neile on vaja vaid kohast tuge, et nad saaksid oma võimeid realiseerida. Peame tegema kõik, et ka neil oleks rohkem võimalusi ühiskonna- ja tööelust osa võtta,“ sõnas Sepper.

Autism on arenguhäire, mis avaldub iseärasustena suhtlemises, käitumises ja kõnes. Autismispektri häirete käitumuslikud sümptomid varieeruvad olulisel määral mitte ainult erinevatel inimestel, vaid samuti ka ühel ja samal inimesel elu erinevatel arenguetappidel.

Nende inimeste kognitiivsete võimete varieeruvus on samuti väga laial skaalal: keskmisest ja väga kõrgest intellektist kuni sügava vaimse mahajäämuseni.

Autistlike inimeste jaoks on sageli keeruline teiste emotsioone ja tundeid ära tunda või mõista ning enda omi väljendada. Nad võivad olla ka üli- või vaegtundlikud helide, puudutuste, maitsete, lõhnade, valguse või värvide suhtes.