„Ilmselgelt on vildakas lähenemine, et apteegipidajana peaks tegutsema igaüks. Miks nii ei arvata perearstide, notarite ja advokaatide puhul? Tasub meenutada, et suvel leidis õiguskantsler Teder, et perearstide puhul on omandipiirang täiesti õigustatud, kuna kaitseb patsiendi usaldussuhet. Sarnane suhe on ka patsiendi ja apteekri vahel, kuna ka apteeker on tervishoiutöötaja,“ kommenteeris Proviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas.

Alamaa-Aasa sõnul on Eesti Ekspressi poolne probleemi asetus ebakorrektne, kuna jätab täielikult fookusest välja vajaduse kaitsta maa-apteeke ja sõltumatuid proviisorapteeke, kuigi seda sõnaselgelt nõudis Riigikohus. Primaarsed küsimused on teenuse kättesaadavus üle Eesti ja vastavus rahvatervise vajadustele.

“Meediakanalid on juba levitanud uudist, et esitatud on juba kümneid uute apteekide avamise taotlusi suuremates linnades. Pole raske ennustada, et iga uus turuosa võitmiseks tehtud ketiapteek suretab välja mõne sõltumatu apteegi, kuna kelleltki tuleb ju tööjõud üle võtta. Täna toimub proviisorapteekide väljatõrjumine Kundas, Vändras ja Räpinas, homme juba ka mujal,” märkis Alamaa-Aas.

„Pealegi on Riigikogu kevadel teinud sisuliselt otsuse apteegituru saatuse kohta, lahutada jae-ja hulgimüük. Tänased ketid ei saa tulevikus nagunii jaeäris osaleda. See on olnud loogiline eelsamm omandipiirangule. Kui hulgimüüjad peavad nagunii oma apteegid maha müüma, miks mitte siis juba müüa proviisoritele? Ainult proviisorist omanik tagab piisava patsiendi kaitse, kuna ärihuvide kõrval on temal olemas ka kutse-eetika, mis tasakaalustab ärihuve,“ sõnas Alamaa-Aas.

Proviisorite Koda tervitab eilset Sotsiaalkomisjoni otsust toetada apteekrite omandipiirangut ja leiab, et see on keskne samm apteegiteenuse kvaliteedi ja kättesaadavuse tagamiseks.