Epidemioloogilise uuringu andmetel on puhangu allikatena tuvastatud saastunud joogivesi ja mahlad. Haigestunute seas on ka toidukäitlejad, teatab terviseamet.

Kõhutüüfus on eluohtlik soolenakkus, mille tekitajaks on bakter Salmonella Typhi ning millesse adekvaatse ravi mittesaamisel sureb kuni 30% haigestunuist.

Haigus algab palavikuga, mis tõuseb paari päeva jooksul 39-40°C-ni. Kaasnevad nõrkus, jõuetus, kõhuvalu, isutus. Võib olla ka kõhulahtisust ning iiveldust, harva oksendamist. Vahel ilmub kõhule ja rinnale punaselaiguline lööve

Umbes 5% haigetest jäävad kroonilisteks nakkuskandjateks, eritades haigustekitajaid ning nakatades teisi isikuid umbes aasta vältel.

Kõhutüüfuse vastu on end võimalik vaktsineerida, vaata sellekohast teavet SIIT.

Lisaks on Nigeeria loode osas 5. märtsi registreeritud meningokokkmeningiidi haigusjuhtu, neist 50 on lõppenud surmaga (suremuse määr 8%).

Meningokokkmeningiidi haigusnähtudeks on peavalu, kõrge palavik (kuni 40°C), oksendamine, teadvuse hämardamine ning kuklakangestus.

Puhangu uurimisel tuvastati, et haigustekitajaks on bakter Neisseria meningitidis serogrupp C. Haigus on vaktsiin-välditav (vaata teavet SIIT) ning ravitav antibiootikumidega. Haiguse leviku tõkestamiseks rakendatakse epideemiatõrje meetmed, sh massvaktsineerimist.