Käsi on nimetatud inimese visiitkaardiks. Nad võivad rääkida inimese ametist, aga ka tervisest ja sellest hoolimisest. Kuid meil igaühel on olnud elus perioode, kus küüned muutuvad hapraks, murduvad, lõhenevad.

Küüned kipuvad rohkem lagunema sügis-talveperioodil ja kevadel, mil päikest pole ammu olnud ja vitamiinivarud on ära kasutatud. Kuid kõigi nende põhjuste juures ärgem unustagem, et küünte tugevusel on seos ka päriliku eelsoodumusega.

Iluks Kaubandus OÜ koolitusjuht Lea Vaabel on seda meelt, et ei ole olemas inetuid käsi ja küüsi. On olemas hooldamata või valesti hooldatud käed ja küüned. Ning tema 17aastane praktiline kogemus näitab, et enamiku probleeme küüntel ja kätel saab lahendada lihtsalt õigete hooldusvõtetega. Kuid enne seda peaks teadma või vähemalt oletama, mis on kahjustuste põhjus.

Müüdid, oletused ja tegelikud seosed

Millegipärast on kõik targad teadma, et küünte hapruse taga on kaltsiumipuudus. Meedikute seisukoht on laiem: lisaks kaltsiumile annavad küüntele jõudu A- ja F-vitamiin.

A-vitamiini sisaldavad rohelised aedviljad, porgand, maks, kalamaksaõli, muna, juust, piim ja piimasaadused.

F-vitamiini ehk asendamatute rasvhapete allikad on taimeõlid: nisu-, linaseemne-, soja-, päevalille- jt õlid.

Küüned on piltlikult vereringeahela lõpus, ning kui organism on väga suures vitamiinivaeguses, kulutab ta kõik enne ära ja küüned võivad jääda vaeslapse ossa.

Kuid küüsi kahjustavad ka välised tingimused – külm ilm, kemikaalid jne.

Raskemal juhul on põhjuseks neeru- ja südamehaigused, häired organismi ainevahetuses. Ka küüneseent tuleb vahel kahtlustada. Kusjuures küünte kahjustused võivad avalduda isegi alles kuni aasta pärast haiguse läbipõdemist.

Kuumadel suvepäevadel tuleks juua piisavalt vett, sest ka vedelikupuudus muudab küüned kuivaks ja hapraks.

Silmanähtavad vead küüneplaadil

Päris üksüheselt küünte probleemide põhjustajaid loetleda ei saa. Küll võib rääkida tõenäosuslikkusest.

Arvatakse, et küüned hakkavad lagunema pärast vaimse stressi perioodi. Naistel võivad tekkida probleemid pärast järsku kaalulangust. Ka rasedus ja rinnaga toitmine võib küüntes muutusi tekitada.

Valged laigud küüneplaadil võivad tekkida kas küüne vigastamisest, vere kõrgest suhkrusisaldusest või tsingi puudusest organismis.

Horisontaalsed triibud küüneplaadil võivad olla põhjustatud kõrgest stressitasemest. Vertikaalsed triibud aga osutavad maksa, neerude ja seedeorganite probleemidele.

Küünte otsene hooldus

Kui elate enda meelest stressivaba elu ja sööte mitmekesist toitu, aga küüned on ikka kahjustunud, võib viga olla küünte vales hoolduses.

Hapral küünel on enamasti puudus niiskusest ning ta vajab teistest enam küüneõli. Samuti tuleb valida sobiv aluslakk ja küüneviil.

Üldreegel on selline, et mida paksem küüs, seda tugevam viil. Pehme ja kooruv küüs vajab peenemat viili. Metallviil rikub küüne struktuuri, sestap tuleks teha valik pehmete viilide vahel.

Küüneserva lõhenemise vältimiseks tuleb viilida ühes suunas. Ja siis teises. Mitte edasi-tagasi, ja soovitatavalt viilida ainult eelnevalt leotatud küüsi.

Kui narmendavat küünenahka kääridega lõigata, muutub narmendamine üha tugevamaks. Narmendamise vastu aitavad õlivannid või küüneõli regulaarne kasutamine. Pehmenenud nahk irrutab surnud rakud ise, märja harjaga küünte harjamine aitab sellele nahka kahjustamata kaasa.

Aiatööst parkunuid käsi peaks märjalt harjama igal õhtul. Seejärel kindlasti õlitage küüsi ja küünenahku ning kreemitage käsi küünarnukini.

Kui küüntel on kalduvus kihistuda, lakkige küünt nii pealt kui ka alt, lisaks sulgege lakiga küüne serv. Nõnda ei pääse õhk ega tolm küünekihtide vahele ning kihistuv küüs kasvab rahulikult välja. Sellist lakkimistehnikat kasutades püsivad ka lakitud küüned kauem veatuna!