Ameerika Ühendriikide riiklike terviseinstituutide alla kuuluv narkootikumide kuritarvitamise uurimise instituut (NIDA) valis välja viis projekti, mis said 2015. aasta Avant‑Garde’i uuringutoetuse HIVi/AIDSi valdkonnas.

Juba kaheksandat korda toimunud NIDA iga-aastase Avant-Garde’i auhindade konkursiga püütakse innustada mõjukat teadustööd, mis võib viia läbimurreteni HIVi/AIDSi ennetuses ja ravis narkosõltlaste hulgas.

„Auhinnatud teadlased on välja pakkunud loovaid lähenemisviise, mis võivad muuta seda, kuidas me HIVi/AIDSi uuringuid näeme, ja viia uute põnevate vahendite ning strateegiate väljatöötamiseni, mis takistaksid nakatumist ja tõstaksid HIVi nakatunud narkosõltlaste elukvaliteeti,“ ütles NIDA direktor Nora D. Volkow.

Üheks teadlaseks on dr Des Jarlais New Yorgist, kes hakkab juhtima mitmekomponendilist HIVi ennetuse sekkuvat uuringut kahes linnas, kus on oluliseks probleemiks erinevate opioidide süstimine: New Yorgis ja Tallinnas.

Eestis on projekti partneriks Tartu ülikooli tervishoiu instituudi teadlased epidemioloogiaprofessor Anneli Uusküla juhtimisel. New Yorgi ja Tallinna näitel kombineeritakse ennetusmeetmeid, mis on tõestatult vähendanud nende narkosõltlaste arvu, kes lähevad üle süstitavatele uimastitele.

„On mitu tõenduspõhist sekkumist, mille abil püütakse vähendada uimastite süstimisega alustamist, sealhulgas „Heroin Sniffer“ ehk „Heroiininuusutaja“ projekt, „Break the Cycle“ ehk „Tsüklist välja“ projekt, paaride HIVi nõustamine ja madala lävendiga sõltuvusravi,” ütles Des Jarlais, lisades, et see projekt kasutab ennetusmeetmeid kombineeritult, et vähendada uimastite süstimisega alustamist.

Tartu ülikooli epidemioloogiaprofessor Anneli Uusküla sõnul on projekt ambitsioonikas, sest nimetatud ennetusmeetme kombineeritud rakendamine on maailmas esmakordne.

Avant-Garde’i auhinnaga pärjatakse erakordselt loovaid teadlasi, kes pakuvad välja suure mõjuulatusega teadusprojekte, mis võivad avada uusi horisonte HIVi/AIDSi ennetuses ja ravis narkosõltlaste hulgas. Sõnaga „avant-garde” kirjeldatakse eriti uuenduslikke lähenemisviise, mis võivad viia läbimurdeni.