Ravimtaimede asemel oli väljaande The Huffington Post andmetel purkidesse pakendatud mitmesuguseid erinevaid odavaid täiteaineid: nisu, riis, oad, küüslauk, troopilised toataimed, metsik porgand.

Täiteaineid täis "ravimipurgid"

Uuring, mille viisid läbi Potsdamis asuva Clarksoni ülikooli teadlased, hõlmas kuut erinevat preparaati, mida müüakse kõikjal USA-s. Igast ostetud näidisest võeti 3-4 proovi ning igaüht neist testiti sildil kirja pandud taime DNA suhtes viis korda. Kokku analüüsiti 78 näidist 390 korda.

Uurimistulemustele tuginedes saatis New Yorgi peaprokurör Eric Schneiderman käesoleva nädala algul neljale suurele üle-ameerikalisele jaemüüjale - GNC, Target, Walmart ja Walgreens (apteegikett - toim) - kirja, nõudes koheselt võltsitud ja valesti märgistatud toodete müügilt kõrvaldamist.

Schneidermani sõnul kujutavad kõnealused toidulisandid endast tarbijatele tõsist terviseriski. Inimestel pole toidulisandit tarvitades täiteainete olemasolust aimugi, kuid need võivad tekitada allergilisi reaktsioone või teatud ravimitega koostoimes ka muid ohtlikke tervisekahjustusi.

"Uurimine tegi ühe asja väga selgeks: ostja peab teadma, mida ta ostab. Ja eriti kehtib see toidulisandite kohta," ütles Schneidermann.

Taimsete toidulisandite tootajad aga seavad kahtluse alla nii Schneidermani kontori tellitud uuringu metoodika kui tulemuste tõepärasuse. "Tootmisprotsessis võib taimse materjali DNA kahjustada saada, sestap peaks DNA-testimise asemel kasutama kas kromatograafilist või mikroskoopilist meetodit," sõnas Michael McGuffin, taimsete toidulisandite tootjaid koondava ühingu president.

Samas nimetab Arthur Grollman, farmaatsiaprofessor Stony Brooki ülikoolist uuringumetoodikat ja tulemusi tõenduspõhisteks ning hästikontrollitavateks.

Aeg on raha raiskamine lõpetada

Walmarti tervisetoodete osakonna juhataja asetäitja Carmen Bauza sõnul on kõik nende varustajad oma toodangut korralikult testinud ning ühtki probleemi pole ilmenud. Hoolimata sellest lõpetavad nad kõnealuste toodete müügi New Yorgis.

Apteegikett Walgreen on lubanud peaprokuröriga igakülgset koostööd teha, jagades üksikasjalikku teavet nende lettidel müüdavate taimsete toidulisandite tootmise ja kvaliteedikontrolli kohta.

Ka GNC esindaja Laura Brophy avaldas koostöövalmidust: "Me seisame kõigi meie kaubamärgiga märgistatud toodete ja neis sisalduvate ainete kvaliteedi, puhtuse ja toime eest."

Toitumisnõustaja David Schardti sõnul aga näitab uuring, et toidulisandite valdkond vajab kiireid reforme. Seniks soovitab ta tarbijatel oma raha raiskamise lõpetada.

2013. aastal oli näiteks Kanadas müügil umbes 65 000 erinevat toidulisandit, mille kasutajaskond ulatus 150 miljoni inimeseni. Ameerika Botaanikanõukogu hinnangul müüdi samal aastal USA-s taimseid toidulisandeid 6 miljardi dollari eest. Enam kui pool täiskasvanud ameeriklastest tarbib igapäevaselt mõnda taimset toidulisandit, oodates, et see tooks mingisuguse tervistava tulemuse.