Kui naine nakatub selle viiruse teatud tüüpidega ja organism viirusest võitu ei saa, võivad emakakaela epiteelrakkude kasvus tekkida muutused. Kui muutusi ei avastata ega ravita õigeaegselt, võivad need edasi areneda vähieelseks seisundiks ja seejärel muutuda kasvajaks.

See protsess võib võtta mitmeid aastaid, kuid mõnel juhul võib toimuda ka ühe aastaga. Seetõttu on väga oluline ennast regulaarselt kontrollida.

Kõige rohkem nakatutakse HPV-ga vanuses 20-29 eluaastat ning emakakaelavähk diagnoositakse kõige sagedamini vanuses 30-55 eluaastat.

Emakakaelavähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks on tähtis regulaarne kontroll naistearsti juures, vaktsineerimine, emakakaelavähi sõeluuringul osalemine (ka juhul, kui ollakse HPV vastu vaktsineeritud) ning sugulisel teel levivatest haigustest hoidumine.

Täna algava ülemaailmse emakakaelavähi ennetamise nädala eesmärgiks on juhtida tähelepanu emakakaelavähi ennetamisele ning varase avastamise tähtsusele. Emakakaelavähki haigestumist saab vaktsineerimisega ennetada. Kõige tõhusam on seda teha nooremas eas, olgugi, et haigusele sel ajal veel tähelepanu ei pöörata.