2001. aastal asutatud Inkotoast saab soetada pidamatuse tarvis vajalikke sidemeid, mähkmeid, hooldus- ja abivahendeid. Inkotuba on loodud selleks, et inimene saaks delikaatselt nõu küsida ja oma murele leevendust. Nõustamisele võib tulla ka hooldaja, sotsiaaltöötaja, lasteaia õpetaja, kooliõde või sugulased. Inkotoas on tasuta nõustamisele võimalik registreerida telefoni teel (info www.kuivaks.ee).

Spetsiaalse ettevalmistuse saanud nõustaja tutvub teie või teie lähedase murega ning selgitab välja pidamatuse raskusastme ja liigi. Samuti aitab ta valida õige mähkme või muu abivahendi ning näitab, kuidas neid kasutada. Antakse teavet pidamatusest ja abi saamise võimalustest, vaagnapõhjalihaste tugevdamise harjutustest, tualeti ja põietreeningust. Selgitatakse, kuidas lapsevanem saab täita lapse voodimärgamise päevikut.

Inkotuba korraldab ka pidamatusalaseid koolitusi ja loenguid.

Inkotoad asuvad 11 Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Rakveres, Pärnus, Kohtla-Järvel, Narvas, Viljandis, Kuressaares, Haapsalus, Paides ja Võrus.

Uriinipidamatus teeb muret

Uriinipidamatus ehk inkontinentsus on tahtmatu urineerimine. See põhjustab sotsiaalseid ja hügieenilisi probleeme. Sellest rääkimine on paljudele inimestele ebamugav. Eestis on viimase kümne aastaga infot palju levitatud ning ka arstide teadlikkus on kasvanud. Kahjuks paljud uriinipidamatuse all kannatavad inimesed ei otsi kunagi abi ega küsi nõu. Inimesed peavad intiimsete probleemide käsitlemist sageli piinlikuks, kuna nad ei mõista probleemi piisavalt hästi või kardavad vajalikku ravi. Uriinipidamatus raskendab nii töötamist, reisimist kui ka vaba aja veetmist. Uriinipidamatus võib viia elust kõrvaletõmbumiseni ja sellega võivad kaasneda nii masendus kui ka häbitunne.

Uriinipidamatuse põhjused võivad olla erinevad, näiteks haigused (Parkinsoni tõbi, neuroloogilised probleemid, diabeet), liikumispuue, sünnitus, kõrge iga.

Pidamatus on laialt levinud probleem ja Eestis arvatakse olevat kuni 120 000 inimest, kellel esineb suuremal või vähemal määral uriinipidamatust. Probleemi saab enamikul juhtudel ravida ja kindlasti saab spetsiaalsete abivahenditega oma elukvaliteeti tõsta.

Abivahendi kaart ja igakuine soodustus

Inkotoas müüakse soodustusega abivahendeid lastele alates 3. eluaastast, puuetega inimestele ja vanaduspensionäridele.

Vastavalt sotsiaalministri määrusele müüakse abivahendi kaardi ja arstitõendi olemasolul soodustusega kuus kuni 60 imavat toodet (imavusega 500 ml ja rohkem) nii pensioniealistele kui ka puuetega inimestele. Täishinnaga on võimalik osta kõigi maakondade elanikel kõiki tooteid.

Osta saab põetushooldusvahendeid (mähkmeid, voodikaitselinu, kateetreid, uriinikogumiskotte, naha- ja haavahooldusvahendeid, potitoole, põiepõletiku kiirteste jne).

Soodustuse saamiseks tuleb Inkotoale esitada arstitõend ja isikliku abivahendi kaart. Kaardi väljastab arstitõendi alusel kohaliku omavalitsuse sotsiaalosakond või maavalitsus. Kaasas võiks olla isikut tõendav dokument, pensionitunnistus või puuet tõendav dokument. Arstitõendi kirjutab enamasti välja perearst.

Külastage Inkotube soodustingimustel abivahendite saamiseks ning võtke kaasa arstitõend ja abivahendi kaart!

Jaga
Kommentaarid