Umbes 15 protsendil lastest on suus plomm ja 9 protsendil on juba enne 7. eluaastat hammas välja tõmmatud.

Eesti Hambaarstide Liidu presidendi doktor Marek Vinki sõnul hoiab varases lapsepõlves omandatud eeskujulik suuhügieeni rutiin hambad terved kogu elu. Lisaks hambasõbralikule toitumisele on just hammaste harjamine kaks korda päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga särava naeratuse eelduseks.

“Kuna 19-eluaastani vastutab lapse tervise eest lapsevanem või hooldaja, siis on nende suutervise teadlikkuse tõstmine igati teretulnud initsiatiiv”, sõnas Vink.

Vanemad peaksid oma hambaid puhastama laste nähes, et viimased näeksid, kui kaua ja mis moel seda tegema peaks. Lisaks peaksid vanemad pöörama erilist tähelepanu jääv- ja piimahammaste ühtlasele harjamisele.

Enamik inimesi arvab ekslikult, et kui lapsel on piimahambad suus, pole vajadust nende eest hoolitseda. Kuid bakterid tekivad suhu kohe pärast lapse sündi ega kao koos piimahammaste väljakukkumisega.

Üks oluline suuhooldust mõjutav tegur on hambapesu rutiini lõbusana hoidmine. See on eriti oluline, kui lastel on raskusi hammaste piisavalt kaua harjamisega. Näiteks võib kuulata lemmiklaule (umbes kahe minuti pikkusi) või korraldada pere hambapesu võistlus.

Et laps oskaks oma hammaste eest hoolt kanda ja lapsevanem talle õigeid suuhügieeni harjumusi õpetada, peab meeles pidama, et:

- hambaid peab pesema kaks korda päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga, mis eemaldab hambakatu – hammaste pinnale moodustuv kleepuv kiht, mis on peamine kaariese põhjustaja;
- hambaniidi igapäevane kasutamine aitab eemaldada hambakattu nii hammaste vahelt kui ka igemepiirilt. Hambakivi saab eemaldada vaid professionaalse puhastamise abil;
- tuleb piirata kõrge suhkru- ja tärklisesisaldusega toitude tarbimist – need aitavad kaasa hambakatu tekkele, millest moodustub kaaries. Ära anna oma lastele suhkrurohkeid toite vahepalana, vaid kindla toidukorra ajal, kuna suurem süljeeritus aitab toidujäägid paremini ära loputada;
- tuleb kasutada suuhügieeni tooteid, mis sisaldavad fluoriidi;
- laps tuleb regulaarselt hambaarsti juurde viia.

Laste hambapesuharjumusi käsitlev uuring viidi käesoleva aasta veebruaris Colgate'i tellimusel läbi 7500 Euroopa lapsevanema online-küsitlusena. Valimisse kaasati vanemad, kel on vähemalt üks 2-7 aastane laps. Vastanute hulgas oli 1000 sakslast, hispaanlast, itaallast, prantslast ja inglast ning 500 kreeklast, poolakat, rumeenlast, belglast ja portugallast.