Igal valul on oma põhjus, kuid selleni pole alati kerge jõuda. Eriti kehtib see kõhuvalu puhul, sest kõhuõõnes paikneb üksteise kõrval mitmeid organeid: magu, maks, sapipõis, kõhunääre, soolestik ning üsna lähedal ka neerud, naistel munasarjad…

Perearst Svea Rosenthali sõnul on inimesel endal tõesti raske kõhuvalu põhjust ära aimata. Kui tal just pole varasemat kogemust teatud haiguse ja valu vahelisest seosest.

Ebamääraste valude puhul oskab inimene vaid öelda, kus piirkonnas ta valu tunneb.

Teisalt on olnud ka juhtumeid, kus kõhuvalu põhjus on hoopis seljas – selja radikulaarsed valud kiirguvad kõhtu.

Kõigepealt perearsti juurde

Vahel diagnoosivad inimesed endal ise (pahatihti ekslikult) valu põhjuse ning panevad mingi eriarsti juurde aja kinni. Dr Rosenthali sõnul on õigem pöörduda esmalt ikkagi perearsti poole.

“Kõigepealt võtame anamneesi ehk küsitleme patsienti: millal valu algas, kaua kestis, millise iseloomuga see oli, kas valu kutsus esile mingi liigutus või oli see püsiv… Seejärel palpeerime kõhtu. Kui kõht on laudkõva (nn äge kõht), võib selle taga olla näiteks soolesulgus, haavandist tingitud verejooks. Kindlasti koputame selga, kontrollides, kas neerud annavad valulikkust. Uurime, kas seljas on lihaspingeid, kas maks on suurenenud. Naistel annab näiteks emakaväline rasedus väga tugeva punktivalulikkuse.”

Veel uurib perearst, kas valuga kaasnevad mingid üldsümptomid, näiteks palavik, iiveldus, oksendamine ja kas kõht on läbi käinud.

Dr Rosenthal paneb kõigile südamele, et valuga arsti juurde tulev inimene peaks oskama vastata küsimusele, kas tema väljaheide on puderjas ja musta värvi. “Selline on väljaheide verejooksu korral, mis on väga ohtlik.”

Perearstikeskuses tehakse ka vere üldanalüüs ja uriinianalüüs. “Hemoglobiini langus viitab verejooksule, vaatame üle ka põletikunäitajad, teinekord on vaja mõõta maksa ja neerude näitajad. Uriinianalüüsi järgi vaatame, kas kuseteedes on mingi probleem. Edasi saadame patsiendi kõhuõõne ultrahelisse ning vajadusel erialaarsti
juurde.”

Terav valu nõuab kiiret abi

Dr Rosenthal rõhutab, et väga tugeva terava valu puhul tuleb kutsuda kiirabi või pöörduda erakorralise meditsiini osakonda. Valvsaks peaksid tegema ka valuga kaasnev külm higi, šokiseisund koos teadvuse kaotusega, veriokse, veriroe ja nn kõva kõht.

“Väga tugev valu viitab tavaliselt kas mingisugusele maohaavandi perforatsioonile ehk mulgustumisele või kivile. Need nõuavad teinekord erakordset sekkumist. Soolesulguse korral võib kirurgilise sekkumiseta tekkida soolekärbus ehk nekroos.”

Neeru- ja sapikivist tingitud valule on iseloomulik järsku algav äge valu, mis tuleb ja kaob ja tuleb jälle, inimesel külm higi otsa ees. Iseloomulik on, et see valu teeb inimese rahutuks. Valu järgi on raske öelda, kas tegu on neeru- või sapikiviga, seda näitab ultraheli.

Ka pimesoolepõletik vajab kiiret sekkumist, seda pole aga alati lihtne diagnoosida. “Pimesoolepõletiku tunnused sarnanevad bakteriaalse nakkuse tunnustega ning Crohni tõvega, mis on sisuliselt sooltepõletik ning kiirgab valu pimesoole piirkonda,” teab dr Rosenthal.

“Pimesoolepõletiku puhul on valud tavaliselt paremal alakõhus, aga ussripik võib asetseda ka ebatüüpiliselt. Siis on valud kas rohkem keskel alakõhus või ülakõhus.”

Lõplik diagnoos langetatakse anamneesi, kõhu palpatsiooni, veres põletikunäitajate esinemise ja ultraheliuuringute alusel, mis näitab, kas pimesoole ümbruses on vedelikku.

Funktsionaalsed kõhuvalud

Dr Rosenthal tunnistab, et 50% kõhuvalude põhjustest jääbki sageli selgusetuks, sest enamasti on need n-ö funktsionaalsed, mööduvad kõhuvalud, mis seotud kõhugaaside, spasmide, kõhukinnisusega.

“Lastel on esinenud ka kõige tavalisemaid lihasvalusid – laps on kas trenni teinud või tõstnud väikest õekest-vennakest. Pahatihti on aga tegu kõhukinnisusega. Lapsevanemad ei taipa alati küsida, millal lapse kõht viimati läbi käis.”

Kõhuvalu kurtmine on lastel paraku kõige sagedasem nipp koolist puudumise lunimiseks. Perearst soovitab igasse lapse kaebusesse siiski tähelepanuga suhtuda. Kahtluse korral tasub jälgida, kas lapse kõhuvalu kaob hetkega, kui teda paelub mingi lemmiktegevus.

“Tihti on lapse kõhuvalu tingitud tühjast kõhust. Kui hommikul kõhuvaluga ärganud laps saab sooja toitu, võib valu kaduda. Kui kõhuvalud korduvad, tuleks kindlasti pöörduda perearsti poole, sest meil on lihtsam valu põhjuseid selgitada. Vahel viitab kõhuvalu või selle teesklemine aga tähelepanu puudusele või probleemidele koolis, mis mõlemad on tõsised asjad.”

Enteroviirus ehk kõhugripp

Enteroviirust tuleb kõhuvalu korral kahtlustada siis, kui lisaks valule esineb ka muid sümptomeid: kõhulahtisus või oksendamine,
palavik.

“Inimesed, keda on tabanud kõhulahtisus, tahavad harilikult sellest murest kiiresti vabaneda ning ostavad apteegist käsimüügiravimeid, näiteks loperamidi, mis paneb kõhu kinni,” teab dr Rosenthal.

“Kui organism on mürgistusseisundis, püüab ta mürgist vabaneda ning seda ei tohiks takistada. Olukord muutub sellega vaid halvemaks. Loperamiidi võib võtta ainult juhul, kui ollakse kindel, et kõhulahtisus ei ole seotud bakteriaalse ega viirusliku kõhulahtisusega.”

Arsti sõnul võib lastele anda mürgistuse ja kõhulahtisuse puhul söetablette, neid võib päeva jooksul manustada korduvalt. Täiskasvanud võiksid võtta 2–3 Sorbexi tabletti, mis on oma toimelt sama mis söetablett, kuid kümneid kordi tõhusam. Ka Rennie tabletid aitavad, kui on tegu ülehappesusest tingitud mao ärritusnähtudega.

Kuidas end ise aidata

Tänapäeval on ka tohtrid seisukohal, et inimene ei pea valu kannatama. Aga arsti poole pöörduja võib karta, et valuvaigisti peidab lisaks haiguse tunnused.

Dr Rosenthal kummutab selle arvamuse: “Kindlasti tohib võtta kaks tabletti Paracetamoli või sama palju No-spad – valu leevendub, aga tõsist haigust sellega ei peida. Mööduvate, niinimetatud funktsionaalsete valude puhul aitavad need valu lausa unustada.”

Kas on midagi, mida ei tohi teha? “Päris kindlasti ei tohi tundmatu valu korral kasutada soojenduskotti ega mingit muud soojendavat vahendit. Soe võib suurendada põletiku levikut, samuti hoogustada verejooksu.”

Paljud võtavad valuvaigistina ibuprofeeni sisaldavaid tablette, aga ka neid dr Rosenthal väga ei soovita: “Kui valu on tingitud maoärritusest, koguni maohaavandist, teeb see ravim asja hullemaks. Paracetamol ärritab magu
vähem.”

Väikelaste gaasivalud on teada-tuntud, aga ka täiskasvanutel võivad sellised valud tekkida pika söögivahe ajal ja minna pärast söömist veel hullemakski. Kust need gaasid tulevad?

“Üldjuhul soodustab gaaside teket mao ülehappesus. Seda soosivad omakorda närvipinge ja suur töökoormus. Ka reflukshaigus võib anda tugeva rindkerevalu.

Kõhugaaside kogunemisest tekkinud spasme aitavad silelihaste lõõgastamisega leevendada No-spa tabletid, see on tõhus spastiliste valude vastane ravim. Abi võib saada ka Rennie tablettidest ja Sorbexist.”

Dr Rosenthal soovitab mao ülehappesuse korral kindlasti üle vaadata oma toidumenüü. Sageli piisab ka sellest, kui süüa tihedamini, vältida gaasilisi jooke, alkoholi ja vürtsikaid toite.

“Praegu pööratakse hästi palju tähelepanu probiootikumidele, need on niinimetatud head piimhappebakterid, mis parandavad koos toiduga võttes seedimist. Kasulikud on muidugi ka kiudainerikkad toiduained, linaseemneõli ja -jahu.”

Dr Rosenthal manitseb keemiliste kõhulahtistitega olema ettevaatlik, sest need võivad organismile liiga sagedasel tarbimisel hoopis kahju tekitada.

Vanasti arvati, et neeru- ja sapikivid esinevad ülekaalulistel üle keskea inimestel. Perearst kummutab selle väite: “Neeru- ja sapikivide tekkepõhjuseks on samuti ainevahetushäired, kuid selleks võib olla pärilik eelsoodumus, päris täpset põhjust ei teatagi. Kive esineb tänapäeval ka väga noortel inimestel, minu praktikas on olnud isegi üks kaasasündinud sapikividega vastsündinu.”

Kõht on piltlikult teine aju

“Seedimine mõjutab päris palju meie mõtlemisvõimet,” teab dr Rosenthal. “Kõht on piltlikult öeldes meie teine aju. Seda on eriti hästi näha laste pealt, kes jonnivad. Kui neil kõht täis sööta, kaob jonn ja nad muutuvad kohe tegusaks.

Hiljaaegu puutusin kokku juhtumiga, kus ema pidas teismelise kõhuvalu kaebusi koolist kõrvale hoidmise sooviks. Tal ei tulnud pähe küsida, kui sageli poiss tualetis käib. Minu vastuvõtul selgus, et lapse kõht käib läbi vaid paar korda kuus. Sel moel oli tekkinud soolestiku laienemine ja praegu kavandatakse keerulist operatsiooni.”

Veel teeb dr Rosenthali murelikuks eestlaste komme haarata kohe tablettide järele, mõtlemata valu põhjusele. “Tabletid on mõtlevale inimesele. Arst alustab ju ka anamneesist, mitte tablettidest. Seepärast peaks ikka perearsti poole pöörduma, kui mingi valu muret teeb.”