Oma perearsti ja -õe poole võib iga inimene alati pöörduda kõigis tervisega seotud küsimustes nõu ja abi saamiseks.

- Kui palju see mulle maksab? Kui patsient tuleb perearsti vastuvõtule, ei tohi arst visiiditasu küsida. Seda ei tohi teha ka peidetud kujul, nimetades seda sussi-, bürootarvete-, praksise-, üüri- vm tasuks. Samuti pole arstil õigust küsida nn vabatahtlikku tasu (annetust) visiidi eest. Inimesed peaksid rohkem oma õiguste eest seisma ja tasu mitte maksma. Kui te seda siiski teete, küsige kindlasti tšekki. Hiljem saate selle edastada haigekassale.

Kui perearst tuleb koduvisiiti tegema, on tal õigus küsida selle eest kuni 3.20 eurot, sõltumata sellest, kas ta ühe visiidi jooksul kontrollib ühte või rohkem haigeid. Koduvisiit on tasuta rasedatele ja alla kaheaastastele lastele.

Perearst võib visiiditasu küsida inimeselt, kellel puudub ravikindlustus.

- Millal perearst vastu võtab? Perearst peab vastu võtma vähemalt neli tundi päevas ehk 20 tundi nädalas ja vähemalt ühel päeval peab toimuma õhtune vastuvõtt (kuni kl 18). Lisaks võtab pereõde iseseisvalt patsiente vastu 15 tundi nädalas. Iga perearsti tegevuskoht peab olema avatud kõigil tööpäevadel vähemalt kaheksa tundi ja kogu selle aja jooksul peab olema patsiendil võimalik vastuvõtule registreeruda.

Kuigi paljud tervisehädad nõuavad arsti juurde tulekut, esineb siiski juhtumeid, kus perearst saab patsiente nõustada ka telefoni või e-kirja teel. Seega on patsientidel igati mõistlik küsida oma perearsti telefonitunni aegu või elektronposti aadressi.

Perearst peab panema oma telefoninumbri(d) ja/või elektronposti aadressi ning teabe lahtioleku- ja vastuvõtuaegade kohta tegevuskohas nähtavale kohale, samuti veebilehele, kui see on olemas.

- Perearsti vastuvõtt nädalavahetusel. Perearstid nädalavahetusel enamasti patsiente vastu ei võta. Kui tegu on tõsise terviserikkega, võib helistada kiirabisse numbril 112. Kui aga soovitakse tervisealast nõu või kaheldakse kiirabisse helistamise vajaduses, tasub valida number 1220. Sealt saab tervisealast nõu ööpäev läbi nii eesti kui ka vene keeles. Arst või õde annab kindlasti ka juhiseid edasiseks tegutsemiseks.

Kui inimene haigestub nädalavahetusel, peaks vajaduse korral pöörduma haigla valvetuppa. Sealt saate tõendi, mis tuleb esimesel võimalusel esitada perearstile, kes saab selle põhjal avada haiguslehe ka nädalavahetuse eest.

- Kuidas saab perearsti vahe­tada? Kui inimene vahetab elukohta või pole perearstiga rahul, on võimalik arsti vahetada. Selleks tuleb uuele arstile esitada avaldus. Kui too on nõus inimest nimistusse võtma, tuleb eelmise perearsti juurest küsida koopia või väljavõte oma tervisekaardist.

Perearst võib keelduda inimest nimistusse vastu võtmast juhul, kui tema nimistu on ületanud piirsuuruse (2000 inimest) või kui patsiendi alaline elukoht pole tema teeninduspiirkonnas. Perearst võib olenemata piirsuuruse ületamisest nimistusse võtta juba varem tema nimistusse kuuluvate patsientide pereliikmeid.