Hope'i sõnul on maailmas läbi viidud palju uuringuid teemal, kuidas alkohol mõjutab joojat, kuid väga vähe on uuritud, kuidas kannatavad need, kes peavad joodikuga koos elama või temaga kokku puutuma.

"Me nimetame neid inimesi passiivseteks joojateks, see termin on veel vähe tuntud, kuid probleem on tõsine," nentis Hope Pealinnale.

Esimesed passiivse joomise uuringud viidi läbi Austraalias ja Uus-Meremaal, nüüd on neid tehtud ka Iirimaal ja Šotimaal. 2011. aastal Iirimaal läbi viidud uuringus keskenduti eelkõige sellele, kuidas mõjutab vanemate ja lähedaste inimeste joomine lapsi. Selgus, et üks esmane näitaja, kas passiivne joomine on riigis probleemiks või mitte, on riigis valitsev üldine joomiskultuur, mis Iirimaal ja Šotimaal on paraku osa rahvakultuurist.

"Kultuuritaustast tulenevalt ei pea paljud inimesed probleemiks sagedast pubi külastamist, mis aga tegelikkuses on ohutegur. Iiri joomiskultuuris on aheljoomine normaalne nähtus ja seega ei saada aru, et on aeg sekkuda. Arusaadavalt on sellel lastele kahjulik mõju – neil on raske koolis käia ja õppida, aga siiani on lastel aidanud ellu jääda tugev ellujäämisinstinkt ja nad suudavad mõnda aega hoolitseda nii enda kui ka oma joodikutest vanemate eest ja tuua neile poest süüagi," nentis Hope ning lisas, et 56 protsenti Iirimaa lastest elab kodudes, kus joomine on ohtlikult sagedane.

Probleemiks seegi, et noored naised joovad sama palju kui mehed.

"Naine on ju peres teatavasti suurem vastutuse kandja ja me ei tea, millised tagajärjed on pikas plaanis naiste joomisel. Meid võivad ees oodata tagajärjed, milleks me pole veel valmis," tõdes Hope.

Uurimusest selgus, et iga neljas inimene kannatab töökohal joodikust kolleegi tegude tõttu ja peab seetõttu tegema näiteks ületunde või töötama häirivas keskkonnas.

51 protsenti küsitletustest leidis, et nende elu kahjustab joodik, kes pole otseselt nende pereliige, aga kellega nad peavad kokku puutuma, 37 rotsenti ütles, et neid kahjustab pereliikme joomine.

Kõige enam saavad passiivse joomise tõttu kannatada kuni 55-aastased inimesed ja need, kes on sunnitud koos elama joodikust pereliikmega.

Huvitava tulemusena tõi Hope välja selle, et inimesed, kes riskivad sõita purjus autojuhiga, kuuluvad ka ise riskigruppi, kes võib hakata joomisega teistele kannatusi põhjustama.