Suitsetamine tapab igal aastal miljoneid inimesi, olles seega peamiseks surma põhjustajaks üle maailma. Lisaks suitsetajatele surevad ka mittesuitsetajad tubakasuitsuga saastunud õhu sissehingamisest tekitatud haigustesse.

Tubakas on kahjulik nii töötajatele kui tööandjale. Töötaja kahjustab oma tervist ja kaotab suitsupause tehes tööaega. Mittesuitsetajatest töötajate tervis võib samuti kahjustuda, sõltuvalt sellest, kuidas suitsetamine on töökohal reguleeritud. Tööandja jaoks on aga töötajate tervis ja tööaeg olulisimad varad. Nendest sõltub ettevõtte tõhusus ja konkurentsivõime.

Tööandjal on tubakaennetuses vastutusrikas roll. Tal on õigus kehtestada töökohal suitsetamiskeeld, mille tõttu on üsnagi tõenäoline, et nii mõnigi töötaja suitsetab vähem. Kuid tööandja roll ei ole ainult keelata, vaid tal on ka võimalus toetada ja nõustada oma töötajat suitsetamise mahajätmisel. Leidub ettevõtteid, mis näiteks võimaldavad töötajal käia tasuta suitsetamisest loobumise nõustamisel, samuti premeeritakse töötajat, kui ta on suutnud oma pahest loobuda või on mittesuitsetajatel lisapuhkepäevad.

On teada, et tööpäeva jooksul puhkepauside tegemine tõstab töö efektiivsust. Tervist kahjustavate suitsupauside asemel tasuks töökollektiivis mõelda tervislikemate puhkepauside sisustamise üle: nt ühised kohvijoomised, jalutuskäigud või sportimised.

Lähemalt sellest, kuidas luua tubakavaba keskkonda, saab lugeda Tööelu portaalist.